X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement

Neem contact op met het Steunpunt Arbeidsmarkt Mobiliteit!
Ondersteuning werkgever
Bij het in dienst nemen van een werknemer met een arbeidsbeperking kunt u rekenen op de steun van OTIB en de overheid. In samenwerking met Uneto-VNI heeft OTIB het Steunpunt Arbeidsmarkt Mobiliteit gevraagd werk te maken van de 100.000 banenafspraak. Het Steunpunt heeft als doel vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in de technische installatiebranche bij elkaar te brengen. Werkgevers worden ondersteund bij de invulling van vacatures, werkzoekenden krijgen begeleiding in hun stap naar de branche. 
 
Het werven en in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking is vaak net iets ingewikkelder dan het werven en in dienst van mensen zonder arbeidsbeperking. Daarom kunnen bedrijven bij de werving en begeleiding van deze arbeidskrachten rekenen op professionele steun. Het Steunpunt Arbeidsmarktmobiliteit is voor u hét aanspreekpunt. 
 

Het Steunpunt voor u!

Het Steunpunt Arbeidsmarkt Mobiliteit beschikt over de meest actuele kennis en informatie bij het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking in uw regio en heeft een actieve rol bij de bemiddeling tussen vraag en aanbod. In alle regio’s in Nederland zijn er arbeidsmarktcoaches die speciaal voor de technische installatiebranche zorgdragen voor de bemiddeling tussen werkgevers en werkzoekenden met (en zonder) een arbeidsbeperking. Bij het steunpunt werken ook Wajongers die uit eigen ervaring kennis en informatie bijdragen. Het Steunpunt ondersteunt:
  • Werkgevers met arbeidsplekken
  • Werknemers (met een arbeidsbeperking)
  • Met kennis over financiële regelingen en subsidies
     
Nieuwsgierig naar de arbeidsmarktcoach in uw regio? Deze vindt u hier. Neem contact op met de arbeidsmarktcoach in uw regio!
 

Jobcoaches

De drempel voor een nieuwe medewerker die onder de 100.000 banenafspraak valt, kan hoog zijn. Maar ook voor u! Om nieuwe werknemers optimaal te laten functioneren kunt u een beroep doen op een jobcoach bij het UWV. U kunt terecht bij een jobcoach voor:
  • het inwerken van nieuwe werknemers die ondersteuning nodig hebben
  • praktische begeleiding van werknemers met een arbeidsbeperking (en de werkgever) op de werkplek.
     

Het inschakelen van een jobcoach biedt ook financiële voordelen. Mensen die niet in staat zijn om zonder begeleiding van een jobcoach het wettelijke minimumloon te verdienen zullen naar verwachting in januari 2017 ook tot de doelgroep van de banenafspraak gaan behoren. Daarnaast bestaan er voor het inschakelen van een jobcoach financiële regelingen voor uw bedrijf.
 

Jobcarving en jobcreation

Maar soms gaat het verder dan begeleiden. Dan is er sprake van jobcarving. Bij jobcarving worden bestaande functies gesplitst om banen te creëren voor mensen met een beperking. Niet alleen zij profiteren hiervan, maar ook het bedrijf. Het draagt namelijk bij aan een hogere efficiëntie en een duurzamere bedrijfsvoering. Jobcarving helpt de personeelskosten te verlagen. De werkgever hoeft minder gauw extra gespecialiseerd personeel aan te nemen, omdat de huidige medewerkers efficiënter kunnen werken. Hierdoor kunnen er meer taken specialistisch opgepakt worden, waarmee er op termijn meer vraag ontstaat, met een behoefte aan meer arbeidskracht. In dat geval spreken we ook van jobcreation. Daarnaast leveren loonkostensubsidies financiële voordelen op. 
 
Bij het UWV en het Wergeversservicepunt (WSP) kunt u kosteloos ‘het bedrijfsadvies inclusieve arbeidsorganisatie’ aanvragen om in kaart te krijgen welke banen u binnen uw organisatie kun creëren. Klik hier voor meer informatie.
 

Contact en meer informatie

Als branche zijn we op zoek naar mensen die het verschil kunnen maken. Maar ook bedrijven kunnen het verschil maken. Meld uw interesse en het Steunpunt gaat voor u aan het werk! Het Steunpunt is bereikbaar via 0800-6061 en via steunpuntam@otib.nl. Ook voor vragen over de inzet van mensen met een arbeidsbeperking kunt u bij het Steunpunt terecht.  Neem dan contact op met het Steunpunt Arbeidsmarkt Mobiliteit en meldt uw interesse.
 
Wilt u weten hoe ondernemers in andere branches omgaan met de banenafspraken? Kijk dan op de speciale website www.opnaarde100000.nl van VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland. 
 
Met de Kandidatenverkenner Banenafspraak kunnen werkgevers beter zoeken naar kandidaten die onder de Banenafspraak vallen. Werkgevers krijgen beschikking over informatie over deze potentiële kandidaten. Werkgevers worden met dit hulpmiddel in staat gesteld contact op te nemen met kandidaten via het werkgeversservicepunt. De Kandidatenverkenner Banenafspraak is dus geen rechtstreekse matchingstool, maar dit maakt voor werkgevers inzichtelijk welke mogelijkheden er zijn. De Kandidatenverkenner Banenafspraak is te raadplegen via www.werk.nl/werkgevers.

 

 lees meer

Klik hier voor contact met het Steunpunt of bel direct naar 0800-6061!

In het boekje ‘Aan de slag met de 100.000 banenafspraak!’ vindt u inspirerende verhalen, tips en voordelen. 

Benieuwd welke werkgevers u voor gingen? Lees hier hun ervaringen of bekijk de films met best practices op de werkvloer. 

Lees ook het verslag van de workshop: 'Aan de slag met de 100.000 banenafspraak' en bekijk de foto's

Hier vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over de 100.000 banenafspraak.

Gezamenlijk bereiken we de 100.000 banen. Kijk hier voor nuttige links en intiatieven van andere organisaties:

VNO-NCW/MKB-Nederland en LTO-Nederland:
Opnaarde1000000

De Normaalste Zaak (MKB en grote bedrijven):
www.denormaalstezaak.nl/

Divosa, VNG, UWV en Cedris:
Samen voor de klant

CNV-jongeren:
Realisten promoteam
http://www.ikbenharrie.nl

Stichting Pak die Kans (webapp):
http://pakjekansnu.nl/

De Kandidatenverkenner Banenafspraak:
www.werk.nl/werkgevers

Werkgevers, arbeidsbeperkten en gemeenten
https://onbeperktaandeslag.nl/
 

De Nationale Talentenbank
https://nationaletalentenbank.nl/


Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)-Boris 
Kansen voor jongeren met een beperking

Voer in wat u zoekt en OTIB helpt u verder