X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement

"Wij zijn een familiebedrijf en wij denken inclusief"
Ondernemend aan de slag met de banenafspraak

Uitdagingen aangaan

De eerste vraag die aan de orde komt bij andere ondernemers is vaak: waarom zou ik aan de slag gaan met de 100.000 banenafspraak? Remmerswaal heeft een helder antwoord: “Je bent om een reden ondernemer geworden. Je gaat uitdagingen aan en grijpt de kansen. Medewerkers én opdrachtgevers waarderen het dat je inclusief werkt, want dat bepaalt in hoge mate het karakter van je bedrijf. Met het uitvoeren van de
100.000 banenafspraak werk je aan het realiseren van de social return. Maar bovenal: iedereen verdient een plek in ons bedrijf, dus ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
 

Dialoog

Het is niet ingewikkeld maar vooral een kwestie van logisch denken. “Als werkgever weet je vaak op hoofdlijnen wat er speelt. Maar het zijn uiteindelijk je werknemers die weten en zien welke werkzaamheden overgedragen kunnen worden, zodat zij zich nog efficiënter kunnen richten op hun kerntaken. Maar dat vraagt wel om een dialoog op de werkvloer.” Door het gesprek te voeren begrijpen werknemers het ook beter als een collega extra ondersteuning nodig blijkt te hebben. “Je moet geen banen gaan bedenken, maar vacatures vullen die er zijn”, aldus Remmerswaal. Het gaat dus om de vraag welke werkzaamheden overgedragen kunnen worden, en daarmee het vaststellen van het juiste takenpakket.
 

Hulp aanwezig

Als een bedrijf de stap heeft gezet en echt aan de slag wil met de 100.000 banenafspraak, hoeft deze het niet alleen te doen! Remmerswaal: “Ga in gesprek met werkgeversservicepunten en SW-bedrijven en geef aan waar je behoefte ligt als bedrijf. Deze mensen hebben kaartenbakken vol met potentiele matches.” Eenmaal aan de slag zullen werkgevers snel genoeg merken dat het allemaal niet zo ingewikkeld is. Remmerswaal roept daarom zowel de overheid als bedrijven op “Houdt het simpel en ga aan de slag.” “Je moet geen banen gaan bedenken, maar vacatures vullen die er zijn” 
 

Geïnspireerd geraakt?

Heeft u vacatures voor mensen met een arbeidsbeperking, overweegt u hiervoor ruimte te creëren of heeft u vragen over de inzet van mensen met een arbeidsbeperking? Neem contact op met het Steunpunt Arbeidsmarkt Mobiliteit.
 

 lees meer

Klik hier voor contact met het Steunpunt of bel direct naar 0800-6061!

In het boekje ‘Aan de slag met de 100.000 banenafspraak!’ vindt u inspirerende verhalen, tips en voordelen. 

Benieuwd welke werkgevers u voor gingen? Lees hier hun ervaringen of bekijk de films met best practices op de werkvloer. 

Lees ook het verslag van de workshop: 'Aan de slag met de 100.000 banenafspraak' en bekijk de foto's

Hier vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over de 100.000 banenafspraak.

Gezamenlijk bereiken we de 100.000 banen. Kijk hier voor nuttige links en intiatieven van andere organisaties:

VNO-NCW/MKB-Nederland en LTO-Nederland:
Opnaarde1000000

De Normaalste Zaak (MKB en grote bedrijven):
www.denormaalstezaak.nl/

Divosa, VNG, UWV en Cedris:
Samen voor de klant

CNV-jongeren:
Realisten promoteam
http://www.ikbenharrie.nl

Stichting Pak die Kans (webapp):
http://pakjekansnu.nl/

De Kandidatenverkenner Banenafspraak:
www.werk.nl/werkgevers

Werkgevers, arbeidsbeperkten en gemeenten
https://onbeperktaandeslag.nl/
 

De Nationale Talentenbank
https://nationaletalentenbank.nl/


Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)-Boris 
Kansen voor jongeren met een beperking

Voer in wat u zoekt en OTIB helpt u verder