X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement

Werknemers die meedenken over oplossingen
Maak kennis met...

Het Helmondse familiebedrijf Heesmans Installatie Techniek heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in de herkenning en erkenning van de kwaliteit van werknemers met een arbeidsbeperking. “Het geeft voldoening om mensen te zien groeien en om te zien dat ze deel zijn van het bedrijf.”

 

Bij Heesmans Installatie Techniek werken 70 trotse werknemers. Marèse Martens is als HR-manager nauw betrokken bij het vergroten van de diversiteit van het bedrijf. “De kwaliteit van mensen staat bij ons centraal, niet de beperking. Via een school voor het voorgezet speciaal onderwijs (VSO) hebben we een zeer talentvolle hulpmonteur in dienst genomen. Daarna hebben we via de Wet sociale werkvoorziening ook nog eens een kei van een schoonmaker gevonden.”
 

“Eerst begrijpen om begrepen te worden”

Werknemers moeten optimaal kunnen functioneren in het bedrijf. Daarom werkt Marèse met het motto: “Eerst begrijpen om begrepen te worden”. Functioneringsgesprekken duren gemiddeld twee uur en vinden veelal na werktijd plaats. “We kijken in het gesprek niet alleen naar het functioneren. Ook letten we erop of iemand goed in zijn vel zit.” Op de werkvloer wordt er constant gewerkt aan meer begrip, adequate begeleiding en draagvlak voor werknemers met een beperking. “Belangrijk is om gewoon normaal je werk te doen. We vieren successen en we leren van knelpunten, net als bij alle andere werknemers.”
 

Minder verzuim en sneller weer aan de slag! 

Het vergroten van de diversiteit leidde voor Heesmans Installatie Techniek tot een afname van het ziekteverzuim. Ook is het voor werknemers veel gemakkelijker geworden om fysieke en psychische klachten te bespreken. Hierdoor kan er veel effectiever ingezet worden op sneller herstel van zieke werknemers.
 

Werknemers die meedenken over oplossingen

Maar ook het bedrijf is versterkt. “Medewerkers willen meedenken met de koers en de omzet van het bedrijf. De betrokkenheid en loyaliteit is groot.” Hierdoor zijn flexibele oplossingen makkelijker in tijden dat het economisch minder gaat. “Natuurlijk wil je alle mensen binnenboord houden. Maar het is fijn als een werknemer meedenkt aan oplossingen. Soms kan een werknemer dan worden ingezet op ander werk of tijdelijk worden uitgeleend aan een ander bedrijf.”
 

Geïnspireerd geraakt?

Heeft u vacatures voor mensen met een arbeidsbeperking, overweegt u hiervoor ruimte te creëren of heeft u vragen over de inzet van mensen met een arbeidsbeperking? Neem dan contact op met het Steunpunt Arbeidsmarkt Mobiliteit en meldt uw interesse.
 

 lees meer

Klik hier voor contact met het Steunpunt of bel direct naar 0800-6061!

In het boekje ‘Aan de slag met de 100.000 banenafspraak!’ vindt u inspirerende verhalen, tips en voordelen. 

Benieuwd welke werkgevers u voor gingen? Lees hier hun ervaringen of bekijk de films met best practices op de werkvloer. 

Lees ook het verslag van de workshop: 'Aan de slag met de 100.000 banenafspraak' en bekijk de foto's

Hier vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over de 100.000 banenafspraak.

Gezamenlijk bereiken we de 100.000 banen. Kijk hier voor nuttige links en intiatieven van andere organisaties:

VNO-NCW/MKB-Nederland en LTO-Nederland:
Opnaarde1000000

De Normaalste Zaak (MKB en grote bedrijven):
www.denormaalstezaak.nl/

Divosa, VNG, UWV en Cedris:
Samen voor de klant

CNV-jongeren:
Realisten promoteam
http://www.ikbenharrie.nl

Stichting Pak die Kans (webapp):
http://pakjekansnu.nl/

De Kandidatenverkenner Banenafspraak:
www.werk.nl/werkgevers

Werkgevers, arbeidsbeperkten en gemeenten
https://onbeperktaandeslag.nl/
 

De Nationale Talentenbank
https://nationaletalentenbank.nl/


Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)-Boris 
Kansen voor jongeren met een beperking

Voer in wat u zoekt en OTIB helpt u verder