X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement

Projectleider én ervaringsdeskundige
Thales Nederland

Het is maatwerk!

Thales Nederland wil als grote werkgever met 1.800 werknemers haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en zorg dragen dat iedereen die wil, een plek kan vinden binnen Thales. Zo ontstond het idee om juist iemand met een arbeidsbeperking hiervoor verantwoordelijk te maken. HR-directeur Geke Kooij: “Martine Klasens kwam als beste uit de sollicitatieronde, vooral door haar ruime ervaring als HR-medewerker.” Net als bij het aannemen van iedere andere werknemer kijkt Thales eerst naar de behoefte van het bedrijf. Klasens bespreekt daarom met de teams welke vacatures er zijn of welke taken zij zouden kunnen overdragen aan een nieuwe collega. Klasens: “Dit laatste wordt ook wel jobcarving genoemd.” Klasens merkt dat mensen het soms lastig vinden om naar haar beperking te vragen. “Maar juist door aan te geven dat soms iets niet lukt, krijgen collega’s meer inzicht in en begrip voor je beperking.”
 

De doelgroep

“Het aannemen van nieuwe werknemers is altijd maatwerk,” volgens Klasens. “Samen met je werkgever en je collega’s moet je aan de slag om de juiste omstandigheden te creëren.” Dat gold ook voor haarzelf. Omdat Klasens slechtziend is, maakt zij gebruik van aangepaste software op haar computer. Tijdens de eerste weken was het, zoals bij elke nieuwe start, even wennen aan het bedrijf. “Het is daarom belangrijk om open te zijn over de beperking die je hebt. Naar je werkgever en naar je collega’s toe.” Juist door open met collega’s over de beperking te praten, ontstaat er wederzijds begrip, aldus Klasens. Zo kon zij collega’s vragen om hulp als ze iets niet kon lezen en was voor haar collega’s het spannende van haar beperking er al snel van af. Klasens: “Op het moment dat ik er met collega’s grapjes over kon maken, wist ik dat het goed zat.”
 
Bekijk het verhaal van Martine!

 

Toekomst

Thales heeft als doel om in 2017 minimaal twee mensen vanuit de 100.000 banenafspraak aan het werk te helpen. HR-directeur Kooij: “Thales maakt producten om de samenleving veiliger te maken. Daar houdt onze maatschappelijke verantwoordelijkheid niet op.” Teams worden actief betrokken want “zonder draagvlak lukt het niet.” Op dit moment beziet Thales of een nieuwe vacature kan worden gevuld door iemand met autisme. Kooij: “Juist bij dit traject is het voor beide partijen belangrijk dat we stapsgewijs aan de slag gaan en dat het helder is wat de wederzijdse verwachtingen zijn.” Martine Klasens heeft inmiddels een vast contract gekregen. Kooij: “Dat is het doel voor iedere werknemer, met en zonder arbeidsbeperking. Een duurzame relatie tussen werkgever en werknemer.”

 

 lees meer

Klik hier voor contact met het Steunpunt of bel direct naar 0800-6061!

In het boekje ‘Aan de slag met de 100.000 banenafspraak!’ vindt u inspirerende verhalen, tips en voordelen. 

Benieuwd welke werkgevers u voor gingen? Lees hier hun ervaringen of bekijk de films met best practices op de werkvloer. 

Lees ook het verslag van de workshop: 'Aan de slag met de 100.000 banenafspraak' en bekijk de foto's

Hier vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over de 100.000 banenafspraak.

Gezamenlijk bereiken we de 100.000 banen. Kijk hier voor nuttige links en intiatieven van andere organisaties:

VNO-NCW/MKB-Nederland en LTO-Nederland:
Opnaarde1000000

De Normaalste Zaak (MKB en grote bedrijven):
www.denormaalstezaak.nl/

Divosa, VNG, UWV en Cedris:
Samen voor de klant

CNV-jongeren:
Realisten promoteam
http://www.ikbenharrie.nl

Stichting Pak die Kans (webapp):
http://pakjekansnu.nl/

De Kandidatenverkenner Banenafspraak:
www.werk.nl/werkgevers

Werkgevers, arbeidsbeperkten en gemeenten
https://onbeperktaandeslag.nl/
 

De Nationale Talentenbank
https://nationaletalentenbank.nl/


Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)-Boris 
Kansen voor jongeren met een beperking

Voer in wat u zoekt en OTIB helpt u verder